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Dear Assemblyman Tocci:

T

A

Thavk you for your letter of February 205208 concemning the proposed amateur
service antenna tower legislation that you are sponsoring in the New York Assembly. As
we understaud it, if enacted, the legislation would prohibit a political subdivision from
Teslricting amateur service antenna support structures 1o less than ninety:five feet above -
ground and from restricting the number of antenna SppSit structures an amateur radio
operator may erect. Based on concems expressed by $ome of your colleagues, you have
Tequested that we address various questions regarding the Amateur Radio Service and the
Commission’s policies and decisions applicable to amateur service antepnas and anterma
support structures. We will, below, respond to yaug letter’s inquiries.

By way of background, the Commission ml'eaéﬁéd its PRB-1 Decision in response
o a request from the American Radio Relay Leagus, Inc. (ARRL) to preempt certain -
local ordinances governing amatenr redio anteanas and towers.! Afer public notice was
made and comment requested on the matters, the Corimission concluded in 1985 that 2
limited preemption policy was wartanted because of the:strong federal interest in
promoting amateur radio commuaications, Specifically, the Commission ruled that
"local regulations which involve placement, screening, or height of antenmas based on
health, safety, or aesthetic considerations must be crafted to accommodate reasonably
amateur [service] communications, and to xepresent the minimum practicablc regulation
fo accomplish the local authority's legitimate purpose.™ This policy is codified in :
Section 97.15(b) of the Commission’s Rules.? T :

With regard to your question as to whether the Commission still maintains that
there is an important Federal interest in promoting amateur service commupications, we:
confirm that it does, In this regard, we Rote that since the PRB-1 Decision was adopted,
many amateur service licensees have been authorized additional frequency privileges, the
Amateur Radio Service leense structure has beey simplified, questions that an individual

' St Fedcral Preczmption of State and Local Regulations Pertiioing 1o Amateur Radio Facilities,
ffeuwrandum Opinion and Order, 101 FCC 2d 952 (1985)-(PRB-1 Decigion).
Id. §25.

* 47 CFR. § 97.15().
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must answer to qualify for an amateur radio license have been revised and updated, and
the Amateur Radio Service has been anthorized additional frequency bands on a primary
basis. The Commission’s intention that amateur service stations be able to communicate
effectively on a number of different Frequency bands is reflected in its rules that, smong
other things, authorize amateur radio stations.to transmit on rany different frequency
segments from any place where it regulates the Amateur Radio Service.S

With regard to your questions as to whether the Commission has made factual
findings or adopted a specific policy regarding what height of an antenna structure is
needed in individual cases, or established any migimum or maximum height standard for
amateur radio antennas, we respond that the Commission has not done go. Rather, in the
PRB-1 Decision and subsequent decisions, the Commission noted that it would not
specify any particular height limitation below which a Jocal government may not
regulate.’ The PRB-1 Decision Tequires that local regulations that involve placement,
screening, or height of antennas based on health, safety, or aesthetic consjderafions must

be crafted to accommodate reasonably amateur communications and to represent the
minimumn practicable regulation to accomplish the local authority's legitimate purpose.’
In December 2001, the Commission adopted a Memorandum Opinion and Order which
declined to review a decision that denied a 1996 petition for rule making submitted by the
ARRL. That petition requested, araong other things, that we modify the PRB-1 Decigion

Commission noted that should Congress enact a statutory directive mandating expansion
of this “reasonable accommodation™ policy, it would act expeditiously to fulfill its
obligation under the directive. i

With regard to state enactment of laws that wonld affect Amateur Radio Service
licensees” antenna towers, the Commission has not established guidelines for states other
than the reasonable accommodation standard w its PRB-1 decisions. We note, however,
that the ARRL reports that approximately twenty states have adopted ordivances .
addressing Amateur Radio Service antenna structures and that of these states, only four
have specified heights below which Jocal governments in those states may not regulate

antenna structures.’

‘Staﬁensina“pﬂmrysewica”arepmtcctedﬁomhnmﬁdmfmﬁoniothczshﬁnm.
*47 CF.R. §§ 97.5(2), 97.301. » :

* PRB-1 Decision a1y 25. ‘

i ' ’

* See Modification and Clarification of Policies and Procedures Goveming Siting and Maintenance of
‘Amsteur Radio Antennas and Support Structures, and Amendment of Sectlon 97.15 of the Commission's
Rules Governing the Amateur Radip Setvice, Memorandum Opinion and Order, 17 FCC Red 333 (2001).

? See btp:lvvow anl org/Fand ES/Meld/reenlstiona/PRE-1_Phgfinder o (tast visited My 30, 2004) for a
ﬁstofshmthahanemﬂd?mlqpemmdﬁemofmm. . ‘ ’
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_For your convenience and information, I have enclosed a copy of the

Commission’s most recent decisions regarding the scope of its PRB-1 Decision. I trust
this information is responsive to your inquiry.

Sincerely,
r

D’wana R. Terry

Chisf, Public Safety and Critical Infrastructure Division
Wireless Telecommunications Burean

Enclosures



